
انواع گواهینامه رانندگی
در کل پنج نوع گواهینامه رانندگی برای وسایل نقلیه وجود دارد. در زیر بهطور مختصر به آنها اشاره میکنیم:
- گواهینامه موتورسیکلت: گواهینامه موتور سیکلت مخصوص رانندگی با موتور سیکلت با حجم موتور تا حداکثر 200 سیسی است. و برای موتورهای بیش از 200 سیسی باید 23 سال تمام داشته باشید و 3 سال هم از اخذ گواهینامهی شما گذشته باشد.
- گواهینامه پایه یک: گواهینامه پایه یک مخصوص رانندگی با خودروهای باربری بیش از 6 تن و خودرووهای مسافربری بیش از 26 نفر است. برای اخذ این گواهینامه باید حداقل 25 سال تمام داشته باشید و حداقل 2 سال از دریافت گواهینامه پایه دو شما گذشته باشد.
- گواهینامه پایه دو: گواهینامه پایه دو مخصوص رانندگی با خودروهای باربری تا حداکثر 6 تن، خودروهای مسافربری تا حداکثر 26 نفر و همچنین خودروهای خدمات عمومی است. برای اخذ این گواهینامه باید حداقل 23 سال تمام داشته باشید و 2 سال هم از دریافت گواهینامه پایه سه شما گذشته باشد.
- گواهینامه پایه سه: گواهینامه پایه سه مخصوص رانندگی با خودروهای سواری تا حداکثر 9 نفر و وانت تا حداکثر سه ونیم تن است.
- گواهینامه ویژه: همانطور که از اسم این گواهینامه مشخص است، مربوطبه رانندگی در شرایط خاص و ویژهای است. گواهینامه ویژه مخصوص رانندگی با خودروهای عمرانی، صنعتی، کشاورزی و کارگاهی است. برای اخذ این گواهینامه باید حداقل 20 سال تمام داشته باشید و از مراجع صلاحیتدار پزشکی، گواهی سلامت جسمی و روانی دریافت کنید.
شرایط دریافت گواهینامه پایه سوم
برای دریافت گواهینامه پایه سه باید شرایط زیر را داشته باشید:
- داشتن حداقل 18 سال تمام
- داشتن گواهی سلامت جسمی، روحی و روانی
- گذراندن دورههای آموزشی نظری و عملی
- قبولی در آزمونهای آئین نامه و همچنین آزمون عملی شهر
مدارک مورد نیاز جهت دریافت گواهینامه پایه سوم
برای اخذ گواهینامه شما باید به یکی از آموزشگاههای رانندگی موجود در سطح شهر مراجعه کرده؛ و با ارائه مدارک مورد نیاز نسبتبه افتتاح کاردکس(پرونده) خود اقدام کنید. اما در نظر داشته باشید که تا پایان مراحل و قبولی شما در آزمونها، باید مرتبا به آموزشگاهی که در آنجا تشکیل پرونده دادهاید مراجعه کنید. بهعلاوه اینکه شروع تمامی جلسات تمرینهای عملی شما از محل آموزشگاه است و باید هر جلسه در آنجا حضور داشتهباشید. در نتیجه توصیه ما به شما این است که نزدیکترین آموزشگاه به محل سکونت خود را انتخاب کنید تا در وقت و هزینه خود صرفهجویی کنید. و اما مدارک مورد نیازی که باید همراه داشته باشید:
- شناسنامه به همراه کپی از صفحه اول(اگر صفحات بعدی شناسنامه شما دارای توضیحاتی است باید کپی آنها را نیز همراه داشته باشید).
- کارت ملی هوشمند به همراه کپی پشت و رو(اگر شناسنامه شما جدید است، نیازی به کارتملی نیست).
- همراه داشتن 6 قطعه عکس 3*4 با شرایط زیر: تمام رخ پرسنلی، زمینه عکس روشن، عکس باکیفیت و جدید(قدیمی نباشد)، بدون کلاه و کراوات، بدون عینک، بدون ریش تزئینی، و برای خانمها حجاب کامل الزامی است.
- ارائه کدپستی ده رقمی محل سکونت(برای ارسال گواهینامه؛ چراکه پس از صدور، توسط پست به درب منزل شما فرستاده میشود).
برای آقایان همراه داشتن یکی از مدارک زیر نیز الزامی است:
- کارت پایان خدمت به همراه کپی پشت و رو
- گواهی اشتغال به خدمت به همراه دفترچه مرخصی و یا فیش حقوقی
- گواهی اشتغال به تحصیل با مهر تایید منطقه
- برگهی کامپیوتری اعزام به خدمت
اگر قصد خرید خودرو داری ولی وقت کافی برای پیدا کردن خودرو مناسب اونم با گارانتی رو نداری کافیه اینجا کلیک کنید و فرم ثبت خرید سفارشی رو پر کنید
مراحل دریافت گواهینامه
برای دریافت گواهینامه رانندگی بایستی مراحلی را طی کنید که در زیر به شرح آنها خواهیم پرداخت:
ثبت نام در آموزشگاه رانندگی
اولین مرحله از اقداماتی که برای اخذ گواهینامه باید انجام دهید؛ مراجعه به نزدیکترین آموزشگاه نزدیک محل سکونت خود جهت انجام ثبتنام است. هنگام مراجعه حضوری باید مدارکی که در بالا به آنها اشاره شد را نیز به همراه داشته باشید. بهعلاوه اینکه در هر مرحله هزینههایی دارید که باید پرداخت کنید، و هزینههای مرحله اول نیز به شرح زیر است:
- هزینه ثبت نام: اولین هزینه مربوط به ثبتنام شما است. این هزینه ثبتنام شامل هزینههای مربوطبه برگزاری کلاسهای تئوری آئیننامه و همینطور کلاسهای عملی رانندگی است. کلاسهای آئیننامه 8 جلسه دو ساعته است، و کلاسهای عملی رانندگی هم 12 جلسه دو ساعته است.
- هزینه کتاب: به هزینههای ثبتنام باید قیمت کتاب آموزش آئیننامه را هم اضافه کنید. اگر شما چاپ جدید این کتاب را دارید دیگر نیازی به خریدن آن نیست؛ یا اگر تمایل دارید که نسخه الکترونیک آن را مطالعه کنید میتوانید فایل PDF آن را بهصورت رایگان دانلود کنید.
- هزینه معاینه پزشکی: آزمون سلامت یا دریافت صلاحیت پزشکی یکی از اولین و مهمترین اقدامات لازم برای کسب گواهینامه است. انجام این معاینات پزشکی الزامی است، و انجام آنها بایستی فقط در مراکز مورد تایید نیروی انتظامی باشد. پس از ثبت نام، آموزشگاه شما برگهای را برای انجام معاینه به شما میدهد؛ هنگام مراجعه به مراکز سلامت این برگه را همراه با کارت ملی خود همراه داشته باشید.
نکته: توصیه میکنیم لیست نزدیکترین مراکز انجام معاینات پزشکی را از آموزشگاه رانندگی خود بپرسید. چراکه دیده شده متقاضیان از طریق سایتهای اینترنتی آدرس این مراکز را پیدا و مراجعه کرده اما با تعطیل شدن آنها روبرو شدهاند. نکتهی دیگری هم که باید درنظر داشته باشید همراه داشتن پول نقد است. لطفا پول نقد همراه داشته باشید که اگر در این مراکز دستگاه کارتخوان موجود نبود، دچار مشکل نشوید.
اما این آزمون سلامت چیست؟ آزمون سلامت که از الزامات اخذ گواهینامه است طی چند مرحله انجام میشود. زمانیکه به یکی از این مراکز مراجعه میکنید، پزشک معتمد چند معاینه برروی شما انجام خواهد داد که یکی از آنها معاینه چشم است. همانطور که میدانید یکی از مهمترین اعضای بدن برای رانندگی، چشمها هستند. سلامت چشمها و عملکرد صحیح آنها طبق استانداردهای موجود سنجیده میشود.
پس از معاینه چشمها، نوبت به معاینه پاها میرسد. در این بخش از معاینه، ساق پاها، زانوها و پنجهها بررسی میشوند. مرحلهی بعد معاینه بازوها، ساعدها و گردن است. تمام این اعضا نقش مهمی در رانندگی دارند، درنتیجه بررسی همهی آنها ضروری است.
نکته: لازم است بدانید که در نقاط قابل رویت بدن مانند دستها و گردن، اگر خالکوبی دیده شود، فرد به بخش دیگری ارجاع داده میشود(معمولا اگر فرد دارای خالکوبی نامتعارفی باشد به کمیسیون مربوطه ارجاع داده خواهد شد؛ و پس از دریافت تاییدیه سلامت روانی به او گواهینامه مشروط و مدتدار داده خواهدشد. اگر راننده طی مدت مشروط خود مرتکب رفتارهای پرخطر شود، دیگر نمیتواند گواهینامه خود را تمدید کند).
- هزینه تعیین گروه خونی: برای صدور گواهینامه لازم است تا گروهخونی شما پشت کارت درج شود؛ درنتیجه باید از گروه خونی خود مطلع باشید. اگر از گروه خونی خودتان مطمئن هستید میتوانید با خوداظهاری و دادن امضا و اثر انگشت گروه خونی خود را ثبت کنید. در غیر اینصورت باید به آزمایشگاه رفته و درخواست تعیین گروه خونی بدهید(که البته بیمه هزینهی آن را تقبل نمیکند).
شرکت در کلاسهای آئین نامه و قبولی در آزمون مقدماتی و اصلی آن
شما باید ابتدا در کلاسهای آئیننامه شرکت کنید که همان کلاسهای تئوری هستند. سعی کنید در تمام جلسات مخصوصا در جلسهی اول تشکیل کلاس، حضور داشته باشید. پس از گذراندن کلاسهای آئیننامه، از شما آزمون مقدماتی گرفته خواهدشد. چه بهتر که با آمادگی لازم در این آزمون شرکت کنید تا مجبور نشوید مجددا با پرداخت هزینهی اضافی، امتحان دهید. یک آزمون اصلی آئیننامه هم دارید که این آزمون شامل 30 سوال تستی است که باید به 26 سوال آن پاسخ درست بدهید. چینش سوالات در برگه آزمون نیز بهگونهای است که برگهی شما با برگهی افراد دیگر متفاوت است.
شرکت در کلاسهای عملی و قبولی در آزمون آن
پس از اینکه کلاسهای عملی(شهر) را گذراندید، یک روز بهعنوان روز آزمون عملی مشخص میشود که باید به همراه تعداد دیگری از شرکتکنندگان در این آزمون شرکت کنید. تمامی مواردی که از آنها امتحان گرفته میشود، همانهایی هستند که مربی در طول کلاسهای عملی به شما میآموزد. اگر بار اول در امتحان قبول شدید که عالی است، اما اگر قبول نشدید باید با پرداخت هزینهی اضافی تا سقف 8 ساعت تحت آموزش تکمیلی قرار بگیرید. پس از آن میتوانید مجدد در آزمون عملی شرکت کنید. لازم به ذکر است که تا سه بار فرصت دارید که در این آزمون شرکت کنید. اگر پس از سه بار موفق به قبولی در آزمون شهر نشدید، متاسفانه باید مجددا دورههای عملی را بگذرانید و هزینهی آن را نیز بپردازید.
تکمیل پرونده(کاردکس) و صدور گواهینامه
بعد از اینکه در آزمون عملی قبول شدید، و بعد از پرداخت هزینههای مربوط به پست و …مدارک شما جهت صدور گواهینامه به مرکز راهنمایی و رانندگی ارسال میشود. گواهینامه به آدرس محل سکونت شما در یک بازه چهل روز تا دوماه ارسال خواهد شد(گاهی ممکن است بیشتر از این هم طول بکشد، فقط باید صبور باشید).
محدودیتهای گواهینامه پایه سوم در سال اول
کسانیکه برای اولینبار گواهینامه دریافت میکنند محدودیتهایی برای رانندگی دارند، و نمیتوانند همانند رانندگان قدیمی پشت فرمون خودروی خود بنشینند. در زیر به این محدودیتها خواهیم پرداخت:
- در سه ماه اولی که گواهینامه به دست شما رسید، نباید به تنهایی اقدام به رانندگی کنید. یعنی باید یک نفر که گواهینامه پایه سه(که این محدودیتها را گذرانده باشد)، یا کسی که گواهینامه پایه دو یا یک را داشته باشد کنار شما بنشیند.
- در سال اول اخذ گواهینامه باید از ارتکاب تخلفاتی که منجربه اخذ نمره منفی میشوند، دوری کنید.
- در سال اول نمیتوانید از ساعت 24 تا 5 صبح رانندگی کنید.
- رانندگی در معابر برونشهری در سال اول اخذ گواهینامه ممنوع است(به استثناء معابر بینشهری تا فاصله 25 کیلومتر از شهر).
- در یک سال اول نباید در تصادفاتی که منجربه جرح یا فوت میشوند مقصر باشید.
- باید در سال اول برروی شیشه جلو سمت راست و شیشه عقب سمت چپ، مثلث خطر با نوشتهی (احتیاط راننده جدید) نصب کنید.
نکته: اگر مرتکب هریک از تخلفات گفتهشده بشوید، تجدید اعتبار گواهینامهی شما پس از گذراندن آموزشهای مصوب یا قبولی در آزمونها امکانپذیر است(و البته پرداخت دوبارهی تمامی هزینهها).
گرفتن گواهینامه المثنی
تا اینجا دربارهی تمامی مراحل اخذ گواهینامه صحبت کردیم. اما کسانیکه این مراحل را گذراندهاند شاید با مشکل دیگری مواجه باشند، که آن هم گمشدن این کارت است. چه بهتر که در حفظ و نگهداری تمامی مدارک خود دقت کنید، چراکه معمولا گرفتن مدارک المثنی سختتر از اخذ اولیهی آنها است. به هرحال اگر زمانی گواهینامه خود را گم کردید یا کارت شما مخدوش شد یا حتی اطلاعات شخصی شما در شناسنامه تغییر کرد، باید به فکر گرفتن گواهینامه المثنی باشید.
مدارک لازم برای صدور گواهینامه المثنی
شما باید با همراه داشتن مدارک زیر جهت گرفتن گواهینامه المثنی، به یکی از دفاتر پلیس + 10 مراجعه کنید:
- اصل شناسنامه به همراه کپی آن
- اصل کارت ملی به همراه کپی آن
- آدرس دقیق محل سکونت خود به همراه کدپستی صحیح
- چهار قطعه عکس که مطابق با شرایط و ضوابط باشد(زمینه عکس سفید، خانمها با حجاب کامل و آقایان بدون کلاه و کراوات)
نکته: اگر قصد تعویض گواهینامه خود را دارید باید اصل کارت را نیز تحویل دهید.
مراحل دریافت گواهینامه المثنی
زمانیکه با مدارک فوق به یکی از دفاتر پلیس + 10 مراجعه کردید، باید مراحل زیر را طی کنید:
- تکمیل فرمهای استعلام گواهینامه
- تکمیل فرم تعهد گواهینامه المثنی
- پرداخت مبالغ مشخصی جهت خرید تمبر و صدور مجدد گواهینامه
- انجام مجدد معاینات پزشکی و تعیین گروه خونی
نمره منفی گواهینامه
حتما چند سالی است که “نمره منفی گواهینامه” برای شما عبارتی آشنا است. از زمانیکه اعمال نمرهمنفی برای گواهینامه رانندهی متخلف آغاز شدهاست، دیگر فقط جریمه نقدی در کار نیست. اگر شما حین رانندگی تخلفی بکنید، علاوهبر جریمه باید پذیرای نمرهمنفی ثبت شده در سوابق خود نیز باشید.
نمرهمنفی گواهینامه طبق جدولی اعمال میشود؛ به اینصورت که برای هر تخلفی نمرهای درنظر گرفته شدهاست. در جدول زیر میتوانید تمامی موارد را مشاهده بفرمایید:
شماره | عنوان تخلف | نمره منفی وسایل نقلیه شخصی | نمره منفی وسایل عمومی و سنگین |
1 | هرگونه حرکات نمایشی مانند دور زدن درجا، یا حرکت موتورسیکلت بر روی یک چرخ | ۸ | ۱۰ |
2 | تجاوز از سرعت مجاز (بیش از ۵۰ کیلومتر در ساعت) | ۱۰ | ۱۵ |
3 | سبقت غیرمجاز در راههای دوطرفه | ۵ | ۱۰ |
4 | عبور از چراغ قرمز راهنمایی و رانندگی | ۵ | ۱۰ |
5 | حرکت مارپیچ | ۳ | ۵ |
6 | حرکت با دنده عقب در آزادراهها و بزرگراهها | ۵ | ۷ |
7 | رانندگی در حالت مستی و مصرف داروهای روانگردان یا افیونی | ۱۰ | ۲۰ |
8 | تجاوز از سرعت مجاز (بیش از ۳۰ تا ۵۰ کیلومتر در ساعت) | ۵ | ۱۰ |
9 | عبور از محل ممنوع | ۴ | ۶ |
10 | تجاوز به چپ از محور راه | ۵ | ۹ |
11 | عبور وسایل نقلیه از پیادهرو | ۵ | ۷ |
12 | عدم رعایت حق تقدم عبور | ۴ | ۶ |
13 | دور زدن در محل ممنوع | ۳ | ۵ |
14 | استفاده از تلفن همراه یا وسایل ارتباطی مشابه در حین رانندگی در سرعت بالای ۶۰ کیلومتر | ۳ | ۵ |
15 | نقص فنی مؤثر یانقص در سامانه (سیستم) روشنایی در شب | ۳ | ۶ |
16 | عدم رعایت مقررات ایمنی حمل و نقل جادهای مواد خطرناک | ۸ | ۸ |
17 | رانندگی با وسایل نقلیه عمومی بیش از زمان مجاز | ۷ | |
18 | عدم رعایت شرایط مندرج در گواهینامه از قبیل استفاده از عینک، سمعک یا تجهیزات خاص | ۳ | ۷ |
19 | عدم توجه به فرمان ایست، یا پرچم مراقبین عبور و مرور محصلین یا پلیس مدرسه | ۳ | ۵ |
20 | عدم رعایت مقررات حمل بار | ۵ | ۸ |
در این جدول میزان نمرات منفی براساس میزان خطرآفرین بودن تخلفات درنظر گرفته شدهاند. برای مثال برای خودروهای شخصی، دو تخلف سبقت غیرمجاز و رانندگی درحالت مستی خطرآفرینی بیشتری دارند پس نمره منفی بیشتری هم برای آنها لحاظ شدهاست.
برطبق قانون اگر رانندهای 30 نمره منفی(برای بار اول) دریافت کند، گواهینامه او به مدت سه ماه توقیف خواهدشد و حق رانندگی نخواهد داشت. همچنین اگر رانندهای 25 نمره منفی(برای بار دوم) دریافت کند، گواهینامه او به مدت شش ماه توقیف خواهد شد و حق رانندگی نخواهد داشت. اما اگر رانندهای 20 نمره منفی(برای بار سوم) دریافت کند، گواهینامه او باطل خواهد شد. رانندگانی که گواهینامه آنها باطل میشود، پس از یک سال میتوانند نسبتبه اخذ مجدد آن اقدام کنند؛ اما این امر منوطبه گذراندن دورههای آموزشی و پرداخت هزینههای مربوطه و همچنین قبولی در آزمون است.
نحوه اطلاع از میزان نمره منفی گواهینامه
احتمالا الآن با خود فکرمیکنید که شاید نمرهمنفی دارید و از آن بیخبر هستید. برای آسودگی خیال شما باید بگوییم که تمامی رانندگان با ارسال شماره گواهینامه خود به سامانه پیامکی 1101202020، میتوانند از میزان نمره منفی ثبت شده در سوابق خود مطلع شوند. اگر شخصی باخبر شد که بیش از 30 نمرهمنفی کسب کردهاست، موظف به تسلیم گواهینامه خود به پلیس راهنمایی و رانندگی است.
نحوه پاک شدن نمره منفی گواهینامه
اگر شما هم در سوابق خود نمره منفی دارید حتما به دنبال راهی برای پاک کردن آن هستید. خوشبختانه راهی برای پاک کردن نمرهمنفی گواهینامه وجود دارد. رانندگانی که یکبار گواهینامه آنها توقیف شدهاست، اگر به مدت شش ماه تخلف حادثهساز نداشته باشند و نمره منفی کسب نکنند، تمامی نمرات منفی که گرفته بودند پاک میشود. همچنین رانندگانی که دوبار گواهینامه آنها توقیف شده یا در شرف باطل شدن است، اگر به مدت یک سال تخلف حادثهساز نداشته باشند و نمره منفی کسب نکنند، تمامی نمرات منفی آنها پاک خواهد شد.
نکته: کسانیکه نمرات منفی گذشتهی آنها پاک شدهاست، بعد از آن هر تخلفی که انجام بدهند بهعنوان اولین تخلف منظور خواهدشد.
تعلق نمره منفی به گواهینامه، نه پلاک
از زمانی که اعمال نمرات منفی به سوابق رانندگان اجرا شد، هدف از این طرح کاهش تخلفات رانندگی و یکسان شدن اعمال قانون برای همهی اقشار جامعه بود. چراکه در گذشته ممکن بود افراد متمول با خیال راحت و بدون ترس از پرداخت جریمه، دست به تخلفات حادثهساز بزنند. اما نکتهای که شاید بازهم ایجاد ابهام کند این است که نمرات منفی تخلفات راننده، به گواهینامه فرد تعلقمیگیرد و نه پلاک خودرو. براساس قانون، نمرات منفی رانندگی با وارد کردن شماره گواهینامه فرد در سیستم پلیس راهور ثبت میشود؛ پس در اینجا تکلیف تخلفاتی که با دوربین ثبت شدهاست چه میشود؟
همانطور که میدانید، طی تخلفاتی که با دوربینها ثبت میشوند، پلاک خودرو در سیستم ثبت شده و نمره منفی برای مالک آن پلاک درنظر گرفته خواهدشد. اگر شخصی که گواهینامهی او بهعلت داشتن نمرات منفی باطل شدهاست، پشت فرمان خودروی دیگری بنشیند و مرتکب تخلف شود، نمره منفی برای گواهینامهی مالک پلاک ثبت خواهد شد. پس برای جریمههایی که با دوربینهای موجود در سطح شهر و جادهها ثبت میشوند، طبیعتا نباید نمره منفی گواهینامه لحاظ شود اما میشود!
نکته: اگر مالک خودرویی بتواند اثبات کند که در زمان انجام تخلف با ماشین او، راننده شخص دیگری بودهاست؛ میتواند با مراجعه به واحد اجرائیات راهنمایی و رانندگی و ارائه مدارک لازم، نمره منفی را از سوابق خود پاک کرده و به شخص متخلف انتقال دهد.